Vi i styrelsen önskar er varmt välkomna till bostadsrättsföreningen Panorama och hoppas att du/ni kommer trivas bra i vår förening.

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar och ansvar för ordning och reda, både i och utanför din lägenhet.

Nedan har vi samlat de punkter som är bra att ta del av som ny medlem i vår förening. Ytterligare information hittar ni här på hemsidan.

Vi erbjuder en rundvandring i fastigheten innan ni flyttar in där vi också kan svara på eventuella frågor.

Kom ihåg att

 • Att söka medlemskap i föreningen ska alltid göras skriftligt till vår förvaltare (och görs i de flesta fall av mäklaren)
 • Anmäla telefonnummer och e-mail adress till vår förvaltare.
 • Anmäla flytt och göra adressändring
 • Teckna el-nätsavtal med Nacka Energi
 • Hemförsäkring (Brf Panorama har tagit så kallad bostadsrättsförsäkring för alla medlemmar så den kan uteslutas ur er försäkring)
 • Andrahandsuthyrning måste stämmas av med styrelsen och kan endast ske max ett år.
 • Aktivera Telia Triple Play och om du vill utöka ifrån grundutbudet (vilket ingår i månadsavgiften): https://www.telia.se/privat/bredband/kollektiva-tjanster
 • Att anmäla telefonnummer för porttelefon hos Bergs lås (instruktion) 

Stäm av med säljaren att

 • Router, TV-Box och fjärrkontroll med instruktioner finns kvar i lägenheten.
 • Att originallåset är kvar, stifta om går bra inom ramen för vårt system, men information om eventuellt byte ska lämnas vår förvaltare.
 • Ni får samtliga nycklar till dörren, taggar för entrédörr m.fl. andra dörrar i fastigheten och postlådenyckel.
 • Ni får ert källarförråd uppvisat med tillhörande nyckel.
 • Brandvarnare finns kvar i lägenheten
 • Instruktionsbroschyrer för vitvaror etc. finns kvar.
 • Bostadspärm lämnas, i den finns nyttig information, pärmen finns också digitalt på hemsidan.

Saknas något av detta så står säljaren för kostnaden.

På flyttdagen

Ställ inte upp entrédörrarna med sten eller dylikt för då går stängningsfunktionen sönder (kostnaderna för reparation kan du själv bli ansvarig för). Använd knappen på själva armen på dörren, sätt på II för att dörren ska kunna stå öppen.

Ta paus från att använda hissen då andra medlemmar kan behöva komma upp och ned i hissen.

OBS! Siloplatsen 8 och 10 kan nås via Magasingången. Siloplatsen 8 når du genom dörren till Magasinsgången 34 och plan 0 för att få direkt åtkomst till hissen. Det finns en max vikt för att kunna använda Magasingången för tunga lastbilar, meddela flyttfirman att det är BK2 som gäller.

Nycklar, taggar, fjärrkontroll till garage samt porttelefon 

Nycklar till lägenhetsdörr samt postlåda, taggar till entrén och andra utrymmen i fastigheten, fjärrkontroll till garageport samt registrering för att aktivera porttelefonen via mobilen görs hos vår fastighetsförvaltare.

Garage, cykelrum, barnvagn, rullstol

Förfrågan om garageplats samt fjärrkontroll till garageporten ska göras till vår fastighetsförvaltare.

Det finns även en del platser med ladd stolpar för el-bil i vårt garage.

Cykelrum finns på Siloplatsen 8, vån 0 (2 st), -2 och -3 (de sistnämnda två är stålburar i garaget)

Barnvagnsrum och rullstolsrum finns på entréplan vid Siloplatsen 8. 

Felanmälan

Vid felanmälan i din lägenhet eller frågor gällande din räkning se Kontakt – BRF Panorama.

Uppmärksamma att kostnad för eventuell åtgärd kan läggas på dig som bostadsrättshavare.

Miljörum

Varje bostad är utrustad med kärl för källsortering av hushållsavfall under diskbänken. I sopkassunerna på Siloplatsen 2 och Magasinsgången 9 kastas komposterbara och brännbara sopor. I miljörummet på Siloplatsen 2B återvinns tidningar, glas, pappersförpackningar, metallförpackningar, plastförpackningar och batterier.

Kasta ej, grovsopor som till exempel wellpapp, större emballage, möbler, kastruller etc i miljörummet. De måste lämnas till någon av kommunens återvinningscentraler, se mer information under länk, https://www.nacka.se/nackavattenavfall/avfall/lamna/

Trivselregler

Informera era grannar om ni ska ha fest och kom överens med dem om tider för störande arbete i lägenheten. Lägg bullriga jobb på vardagar mellan 08.00 och 17.00. Tänk på att inte köra tvättmaskin, tumlare och diskmaskin sent på kvällen.

Gasol- och el grill är tillåten på balkongen men ej kolgrill. Tänk på att inte hälla större mängd vatten på balkongen då det rinner ner på balkongerna under samt kasta inte fimpar över räcket. Se fler trivselregler här.

Hundar kan rastas på grönområdena vid sidan av våra fastigheter inte i direkt närhet av dito.

Renovering, Ombyggnad, skötselanvisningar

När behövs tillstånd för en ombyggnation/ändring?

Generellt gäller att samtliga större ändringar och renoveringar i lägenheten kräver tillstånd från styrelsen i din förening innan arbete påbörjas. Anledningen till detta är, att en bedömning måste göras om hur ombyggnationen påverkar fastigheten säkerhetsmässigt och konstruktionsmässigt. Vissa delar, som rör och ventilation, är gemensamt med dina grannar och kan behöva justeras efter ändringar. Dessutom omfattas flera områden av noggranna regler som skall säkerställa att fastighetens konstruktion och funktion upprätthålls. 

Ansökan om ombyggnation finns på hemsidan under Medlemslogin – Bostad – Renovering / Ombyggnation, se länk 

Tillstånd behövs inte vid enklare ändring av lägenhet såsom: 
•Målning och tapetsering
•Omläggning av golv (EJ VÅTRUM)
•Byte av köksinredning (EJ KÖKSFLÄKT), garderober och montering av väggfasta hyllor etc.
 
Kontakta fastighetsförvaltaren om ni är tveksamma.

Se skötselanvisningar för hela lägenheten, se länk 

Var allmänt varsam om vår fastighet, vi delar alla på underhållskostnaderna.

Övernattningslägenhet, Lokal, Relax, läs mer här

Vår förening består av: 

Brf Panorama består av tre delar: Panorama (Siloplatsen 8-10 med 68 lägenheter), Galleriet (Magasinsgången 5-7 med 16 lägenheter) och Fyrtornet (Magasinsgången 9 med 12 lägenheter). I Stockholm Lighthouse finns två bostadsrättsföreningar, den andra är Brf Silouette med adressen Siloplatsen 2-6. Under Stockholm Lighthouse finns garage med platser för Panorama och Silouette.

Service på Kvarnholmen

I Kvarnholmens centrum finns Coop, Café, Gym, Sko och kemtvätt, Frisör, Pizzeria, Vårdcentral, Tandläkare. För övrigt finns flera restauranter, glassbar, inredningsbutik samt skola på Kvarnholmen. Då Kvarnholmen växer så räknar vi med mer service framöver.

Lycka till med nya boendet 

Vi i styrelsen önskar er lycka till med ert nya boende! I detta dokument har vi samlat några punkter som vi önskar att ni tittar igenom innan övertagandet av er lägenhet sker.

Kom ihåg att

 • router, TV-Box och fjärrkontroll med instruktioner ska finnas kvar i lägenheten.
 • ni lämnar samtliga nycklar till dörren, taggar för entrédörr m.fl. andra dörrar i fastigheten och postlådenyckel.
 • ni visat ert källarförråd och ger tillhörande nyckel.
 • brandvarnarna finns kvar i lägenheten
 • Instruktionsbroschyrer för vitvaror etc. finns kvar.
 • Lämna Bostadspärmen

Saknas något av detta så står ni som säljare för kostnaden.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift tas ut med max 2,5 procent av aktuellt prisbasbelopp

Garage, Cykelrum, barnvagn, rullstol 

Om du har hyrt en parkeringsplats så behöver du inte säga upp denna då du flyttar ut. Kontraktet sägs upp automatiskt från det datum du flyttar ut. OBS, oavsett vilket datum du flyttar ut så kommer du att få betala hyra för hela månaden.

Garageöppnare ska lämnas åter, om du har haft el-plats fungerar din tag (motsvarande) som tidigare, dock inte på din parkeringsplats i Panorama.

Om du har cyklar i cykelförrådet eller barnvagnar med mera i barnvagnsrummet, glöm inte att ta med dig dessa när du flyttar ut. 

Parkering vid Flytt

Tänk på att parkeringsförbud råder på hela Kvarnholmen utom på markerade parkeringsplatser och med de regler som anges. För långtidsparkering finns Spisbrödsgaraget på Kvarnholmsvägen 82.

Avgift

Vid överlåtelse under en månad är det upp till köpare och säljare att själva göra upp om hur månadsavgiften ska fördelas för den månad som man bor i lägenheten.

Observera att du är medlem i föreningen samt ansvarar för din bostadsrätt fram tills det datum som står i de överlåtelsehandlingar som har överlämnats till föreningen. Om du och köparen vid ett senare tillfälle kommer överens om ett nytt datum måste ni tillsammans med mäklaren underteckna ett nytt avtal kring detta och skicka in till föreningen.

Checklista vid utflytt 

Tekniskt 

 • Typ av köksventilationen ska vara oförändrat, kåpa med forceringsspjäll och ingen fläktdriven sådan. 
 • Brandvarnare ska vara fungerande och antal sådana ska vara oförändrad 
 • Ingen förändring som berör hållfastigheten av bärande konstruktioner såsom bärande väggar och balkongplatta 
 • Ingen förändring av fasad som påverkar viktiga funktioner såsom brandsäkerheten, fuktsäkerheten eller energieffektiviteten 
 • Ingen förändring av fasad som påverkar den utvändiga estetiken väsentligt 
 • Vid våtrumsrenovering ska arbetet utföras fackmannamässigt samt dokumenterat våtrumsgaranti ska finnas när renoveringen är avslutad.  
 • Vid förändring av elinstallationer ska arbetet utföras fackmannamässigt samt intyg från behörig elektriker finnas efter utfört elarbete. En kopia skickas till föreningen och originalet lämnas till nästa ägare.

Övrigt 

 • Manualer för vitvaror finns och lämnas över till nästa ägare
 • Boxen till TV och telefoni ska finnas och lämnas över till nästa ägare
 • Cyklar som har ställts i cykelrummet ska medtas
 • Lämna inte kvar brännbara saker i allmänna utrymmen
 • Lägenhetsförråd ska vara tömt och olåst

Pantsättningar skickas till föreningens ekonomiska förvaltare. Förvaltaren lägger in pantsättning i föreningens lägenhetsregister, noterar ev. tidigare pantsättningar på pantsättningen, undertecknar pantsättning och tillser att banken får den i retur. Pantsättningsavgift tas ut med max 1 procent av ett prisbasbelopp. Styrelsen kan i enlighet med stadgarna fatta beslut om att sådan avgift tas ut av pantsättaren.

Taahhütsüz internet ile özgür internet deneyimini yaşamaya hazır mısınız? En uygun internet tarifeleri hizmetini veren Moondiggy; taahhütsüz ve sınırsız internet hizmetiyle özgür internet olarak bilinir.
Kendini tatmin etmek ya da kadınlarla ucuz sex hatti ile tanışmak arasında seçim yap. Eğlencenin sohbet hatları ile tanımlaması değişti. Hemen seks hattı ile hazzı hisset telefonda boşaltma’nın tadını çıkar.

En bostadsrättsförening i Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen